I Кодін притягнув мене сюди, до себе додому. Він казав, що для мізків корисно слухати думки інших. Не повірила, та все ж піддалась. Було гамірно і людно. Випивка і гучна музика. Думки інших швидко виснажили. Вхідні двері виявилися зачиненими. Пошук Кодіна не дав результатів, тільки з ванної кімнати доносився недвозначний шум. Я вирішила, що це на нього схоже і що знову буде інтелігентний мат батька щодо моїх «коників».
Наелектризоване задушливе повітря вигнало на балкон. Було прохолодно і пахло тютюновим димом. Я не палила, але ця атмосфера і відчуття самотності одурманили. Несподівано і безкомпромісно. Ноги підкосилися - я опустилася на бетон. Всередині все сколихнулося.
Підлога зовсім не холодна і не така вже й голосна музика. Ні, її взагалі нема. Мене нема. Зупинитися б. Ні, мене нема, нема сил, нема, нема, нема, нема, ма, ма, а-а-аааааа!!!
Що сталося? Біль. Я здригнулася, іще раз, тільки тепер разом з тілом. Черговий удар, по обличчю. Музика ревіла в самій голові. Хтось кричав і трусив. Я подивилася на нього. Я його ненавиділа, люто і щиро: ці руки, що тримали мене; цей рот, що повторював: "Озвись"; ці безкінечно - чорні очі, що дивилися прямо в душу і мучили.
-Відпусти.
Відпустив. З моїх очей лилися сльози. Від адреналіну і, можливо, від болю: груди наче наповнила вода з кригою; нестерпно холодно і боляче, коли лід дряпає легені.
-Пий. Знов він. Повторив, а потім просто залив у мене щось - горлом стекло рідке полум'я. Я закашлялася.
-Говорити можеш?
Я подивилася на нього і витиснула: «Мені нема чого казати». А він сидів переді мною навшпиньках і довго міркував про щось, як гот: у всьому чорному з довгим , за плечі, смольним волоссям навколо блідого, мов різьбленого з мармуру обличчя.
-Як пояснити зупинку серця? Він дивився не на мене, а в підлогу, проте я точно знала, що він мене вивчає. -В тебе не було пульсу.
-Тобі здалося.-я глянула йому у вічі.
-Псих. Я встала, щоб піти.
-Не варто з таким бавитися.
-Ти не перший, хто зупиняє мою гру.
II
Мати кричала, пронизливо, голосно. Я чула цей вереск. Він рвався до мене крізь бетонний мур забуття. Це повторилося, непомітно оволоділо мною і потягло за собою, в прірву......
Відкачали від води, врятували. Я не хотіла помирати, просто не забажала, не змогла з цим боротися. Знову.
За кілька діб змогла ходити. Кодін, як і решта, більше не приходив - я весь час мовчала, мов не бачила й не чула. Справді, звідти повертаются іншими, щоразу іншими.
Я знов його побачила. З нашої єдиної зустрічі минуло кілька тижнів. Багато я встигла. Він саме так і сказав, сівши поруч на лаву. Весь у чорному, гот. Мовчав разом зі мною, поки не схилив до себе і не притис. Мені вперше стало спокійно за цей тиждень, а може й за все життя. Провів до самого дому і так само мовчки пішов.
III
Я не ховалася, та він надто легко мене знаходив. Денсь я слухала як шелестить листя старої липи.
-Якщо хочеш я більше не приходитиму. -він кінчиками пальців обох рук підвів мені лице і поглянув в порожні очі. Повітря погустішало. -Озвися.
Він зневірено одпустив мою голову і пішов з пагорба.
-Не кидай..., на самоті. Я боюся...
Я зовсім забула свій голос.
-І я теж.
IV
Я одразу чомусь зрозуміла, що вони мене кидають, по частим візитам до лікарні, по нещирому погляду матері. Тоді це була брехня кожним порухом, а тепер кожним словом:
-Доню, ти знаєш, як я тебе люблю,... як любить тебе мама... Зрозумій правильно.... Це документи про твоє зарахування до університету. Ми заплатили за два роки. Ти записана в гуртожиток. Вже все зроблено...... Зрозумій правильно,... ми тебе дуже любимо....... Доню це не може продовжуватися..... Я, я знаю, ми самі винні - не змогли виростити з тебе щасливу людину... Переселяйся в гуртожиток,.... вже на цьому тижні....... Ти знаєш, як ми тебе любимо............. Мати не витримує, це вбиває її. Не муч..... Ми не маємо більше бачитися,... мов чужі..... Доню, переїджай. Так буде краще всім.... В-вибач.....Ти ж знаєш, як ми тебе любимо.
Тепер він був не по роках старий, слабкий і немічний. Я теж його «люблю» і «пробачаю».
V
Я знала, що вона хвора, смерть не стала несподіванкою. Хвороба мучила її все життя. Мамо, ти знаєш, як я тебе люблю, тепер вже колишню, мертву. Ми не попрощалися. Пробач. Вірю тобі стало легше - ти забгато страждала, я теж мучила тебе, останній каторжний рік. Пробач....як я пробачаю тебе.....
-Я змушую людей навколо себе страждати.....
-Гірше бути одному...
Він сидів на ліжку напроти. Шкода, що я не можу загубитися в цій напівтьмі, спокійній темряві його кімнати, назавжди.
-Ти ж знаєш, що я тебе не люблю.....
-Я також... Не треба.....
-Ми не друзі, не коханці......
-Ми звірі, що ховаются.....
-Люблю за те, що розумієш....
Навчання. Я потонула в ньому повністю. Мамо, твоя смерть зробила мене кращою. Воно того не варте. Пробач....
Тепер краще: більше не страшно засинати - я живу в Нього. Все вщухлося. Так тихо. Ранок, вихідний, сніг тишком вночі вкрив все білим. Він зробив каву, як завжди надто пом'якшену мололком. Я пила з задоволенням зовсім не гидку в Його виконанні суміш.
Отредактировано Asche (05.12.2009 01:29:58)